Ebeveynler kardeş kıskançlığı ile nasıl başa çıkabilir?
Yeni bir bebeğiniz oldu. Ve siz hem heyecanla hem de sevgiyle onunla ilgilenirken, çocuğunuzun size olan davranışları değişmeye başladı. Bebeğinizin ilginize çok ihtiyacı var. Ancak çocuğunuzun da size olan ihtiyacı devam ediyor, hem de artarak. Çünkü artık daha az sevildiğini düşünüyor.
‘Kardeş istemiyorum.’, ‘Bu evden gitsin.’, ‘Onu sevmiyorum, geri götürün.’ Bunlar yeni bir bebeğiniz olduğunda çocuğunuzdan duyabileceğiniz, kardeş kıskançlığının sinyali olan muhtemel cümleler. Özellikle çocuklar arasında yaş farkı az olduğunda kardeş kıskançlığını kontrol etmek biraz daha zorlaşabilir. Peki bu konuda anne-baba neler yapabilir?
Öncelikle kardeş kıskançlığı yaşayan çocuğunuzun duygularını kabul etmelisiniz, çünkü duyguları yönlendiremezsiniz veya yok edemezsiniz. Ancak duygularını kontrol etmeyi öğretebilirsiniz. Burada önemli olan nokta, çocuğunuzun kardeşine zarar vermesini engellemek. Bu konuda yapabileceğiniz şey, çocuğunuzu kardeşiyle yalnız bırakmak konusunda dikkatli olmak.
Daha sonra çocuğunuza kardeşiyle neden zaman geçirdiğinizi açıklamalısınız. Onu anladığınızı belirtmelisiniz. Kardeşini daha çok sevdiğiniz için değil, şu anda size ihtiyacı olduğu için onunla çok zaman geçirdiğinizi anlatabilirsiniz. Ve bu durumun çocuğunuza olan sevginizi azaltmadığını veya değiştirmediğini söylemelisiniz. Ona olan sevginizi ona anlatarak, oyun oynayarak veya sarılarak gösterebilirsiniz.
Ek olarak; çocuğunuzla hem yalnız vakit geçirmeli, hem de aile olarak kardeşiyle birlikte de vakit geçirmelisiniz. Böylece çocuğunuz hem ihmal edilmediğini düşünür hem de aile olmak ve kardeş olmak duygusunu öğrenmeye başlar.
Peki bu durumda neler yapılmamalı?
Çocuğunuz kardeşini kıskandığında onu suçlamamalısınız. Onu, ablalık/ağabeylik yapması için zorlamamalısınız. Unutmayın çocuklarınızın sorumlulukları sizindir, diğer çocuğunuzun değil. Tabii kendisinin istediği ölçüde kardeşine yardımcı olabilir. Bazı zamanlarda küçük çocuğunuzla geçirmeniz gereken vakte diğer çocuğunuzu da dahil ederek oyun haline getirebilirsiniz.
Kardeş kıskançlığı yaşayan çocuğunuzda size karşı öfke olabilir, ki bu da normaldir. Bu konuda da çocuğunuzu suçlamamalı, onu anladığınızı söylemeli ve ona olan sevginizi göstermelisiniz. Belli sınırlar içinde öfkesini göstermesine izin vermelisiniz.
Yine de unutmamalısınız ki, kardeş kıskançlığı tamamen yok olacak bir şey olmayabilir. Ancak çocuğunuz kardeşine zarar vermediği ve ihmal edilmediği sürece çok normal bir duygudur.